Pages

Wednesday, December 14, 2011

JIRAN oh JiRan

Assalammualaikum &  salam sejahtera,

 Maaf..lama dh tak update. Agak sibuk sekarang ini.
Cari itu..cari ini.. tup-tup dah berbulan bersarang blog ini..

Ini nak cerita rumah saya sewa pula...  Bukan nak komen lebih-lebih... tapi rasa saya ada hak nak komen rumah yg di sewa memandangkan harga sewa yg mahal berbanding saiz rumah yer..

1) Persekitaran yang bagus... kejiranan pun bagus...

2) Keadaan rumah yang tidak memuaskan. Hari pertama masuk rumah tu, banjir lantai untuk masuk ke rumah.. rupa yer ada kebocoran dari toilet atas... mula-mula rasa geli jugak, ingt air kotor, lepas siasat betul-betul dgn en suami, rupa yer air paip dr luar yg bocor.. sampai saat yg saya menulis ni... masih lagi tidak diperbaiki... Sangat menyusahkan.. akan merosakan perabot rumah saya dan menyebabkan rumah saya lembab sentiasa. Waku ini juga la en kulat suka duk kat perabot kayu-kayu di rumah..penat tiap-tiap minggu mengelapkan yer... sgt tak bagus!! tuan rumah pula mengharapkan kotraktor yer yang buat.

3) Jiran memang bagus.. tapi saya pelik, jiran sebelah rumah ni. Sebelah jer.. tak mesra langsung. Byk juga buat saya sakit hati. Pertama sekali tentang kebersihan... Ya Allah bersabar la saya sgt-sgt. sampah bersepah-sepah. Saya rasa saya belum ada anak lagi, tapi boleh ckp tiap-tiap minggu mesti ada pampers di depan pintu gate rumah. Ada sekali saya membebel tentang ni. Baru la tak nampak pampers dah tak bersidai depan rumah saya. Satu lagi..suka suki jer nak buang sampah dlm tong sampah saya... bila saya nak buang sampah..kan dh penuh..... Selamber gila la jiran ni. Ada satu hari tu, saya nak buang sampah, tiba-tiba anak jiran saya ni pun buang la sampah.. bole tunggu saya buang dulu, lepas tu nak buang sampah dlm tong saya..lepas tu senyum-senyum.... sabar jer la. Yang ke-2 tentang parking. Saya pun tak tahu la, dia ni kaya sangat kot, or isi rumah dia ramai. Kereta ada 5 biji. Bukan yer kete jenama malaysia yer seperti saya, CRV,BM, Civic and so on la. Parking luar rumah tu asyik berebut jer. Bukan jer depan rumah saya, semua yang jiran lain pun sama. Nak letak kat depan rumah tak cukup, terpaksa la pinjam parking jiran pula. Ada sekali tu, saya baru balik dari kerja dan balik tu singgah beli barangan dapur. Balik-balik rumah dgn hujan lebat yer, dengan payung tertinggal, dan saya nak parking depan rumah dah ada kereta jiran sebelah ni. Yang parking lain pun dia ambik. Saya terpaksa parking kereta di taman permainan yg agak jauh dari rumah. Angkat barang-barang semua berjalan dalam hujan. Saya geram sangat, buat bising depan pintu pagar depan rumah supaya jiran sebelah saya tu dengar!! paus hati sikit. Dah tak tahan. Sangat teruk kalau mcm ni. Saya ingat saya jer ada problm dgn jiran ni.rupa yer satu taman ada problm dgn dia, sebab suka ambik parking rumah lain.Patut la.

4) Perumahan rumah saya ni agak lama sikit. So masalah serangga dan cik CT ni memang kronik. Mula-mula masuk rumah tu, saya dah sembur sheltox untuk menghalau serangga dan lipas selama 6 bulan. Alhamdulilah , lipas memang tak der, kalau saya jumpa tentu dh mati.hehehe. Masalah yer skrg, cik CT pula suka masuk.Walaupun saya dh sumbat kain-kain di bawah pintu, bole juga dia masuk. Kesian stor saya, mesti ada cik CT dah. 1 hari, en suami menjumpai cik CT dah mati kat luar rumah. Oh.... bau yer, jgn ckp la...busuk giler... Siasat punya siasat, rupa yer kucing yang bawa ke rumah kami.. sangat sedih. Oleh itu, en suami kata, kami perlu ada kucing supaya tikus tak berani ada di rumah... bole ker pakai idea ini??? Memang kami sedang skodeng miau yg comel-comel untuk di jadikan ahli keluarga kami..hehehee

5) Bising...... Jgn ckp la. Tiap-tiap petang ada sahaja la nak test power speker kat rumah. Dum Dam..dum dam.. tu belum lagi yang kereta. Rumah saya pun bising jugak.. tapi magrib tak payah la pasang lagu kot. Tu belum pagi-pagi lagi. Ada pula yang menyumbangkan lagu-lagu yg agak "merdu"..

Hmmm... nak marah kepada org yer, kita ni hidup berjiran. Tapi perlulah menghormati orang lain. So, saya dan en suami sedang skodeng cari-cari rumah terus beli, tak payah sewa lagi. cari persekitaran yang baik, jiran yg bagus, kejiranan yang bersih dan yang penting, untuk pembesaran kanak-kanak. chewa.. dan sebut pasal anak. Tu sebabnyer... pelaburan masa hadapan untuk pembesaran kanak-kanak.


Sekian sahaja... jumpa lagi























3 comments:

CikKumbangJingga said...

waaaa.. ksiannya cik Puan Ilya... sabor je la.. apa kata ikut mcm cara c DR. Raymond dgn rmh kat bangsar tu.. letak kon dpn pagar.. and tulis sign NO PARKING... ok kot.. kan? hehe
p/s aku org yg t'awal baca lps kena post kn kakliya... hehe

sweet tooth said...

Ikut cadangan ckjingga. Tambah amaran, sapa parking kena clamp. Beli clamp tayar skalik... Huhuhuhu....lps tu mau gaduh baling pinggan ngan jiran sblah tu... :-)

Do Funs said...

Drawing is outlined because the action of constructing marks on any surface

with any mark-making material. it's clear, by this definition, that anyone will

draw. If you'll write your name, well then- you'll draw. currently that we've

established that, we tend to all apprehend that a number of North American

country will draw higher than others. changing into practiced at drawing needs

many factors returning along. a number of these factors embody need,

instruction, practice, time, and additional observe. i made a decision to place

along this list of fast tips about drawing so you'll instantly see leads to

your drawing skills. This list of tips about drawing isn't a "catch all"

formula for drawing. they're strictly just a few tips that I actually have

picked up on the means that have helped American state in my drawing Tips .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...