Pages

Monday, January 2, 2012

Happy new year!!! .... bermula cerita tahun baru yang tak best

Assalamualaikum & Salam sejahtera...



1st of all, Happy New Year to all reader..
2nd : dh ada azam baru??? Saya hari- hari ada azam baru. so tak payah la tanam azam setiap kali tahun baru


2011 dh melabuhkan tirai... 2012 dh muncul akhir yer.. Tak sedar masa berlalu begitu pantas, cepat, sekejap. Baru terasa semalam macam hidup bujang lagi. Sekarang dh kawin... cepat kan.

Pembukaan 2012 yang tak best nak dengar berita dari BOS saya. Janji macam-macam mula-mula nak ambik kerja. Kalau tahu la sikap mcm ni, memang saya tak kerja sini. Tapi, bersyukur la apa yang ada. Dari tak ada kerja dan merempat.

Saya rasa sebagai pekerja saya ada hak untuk bersuara. Kenapa tidak pula?

Cerita yer : bos telah menyampaikan kepada pekerja yang lain akan ada kenaikan gaji. Bonus tahun ni tak ada ( sebelum ni janji nak bagi bonus.. last-last tak jadi). Janji dgn saya mula-mula nak masuk kerja, bonus tiap-tiap tahun. Ok lupakan cerita bonus. Semua naik gaji kecuali sesiapa yang pregnant   tiada kenaikan gaji. SEBAB: merugikan syarikat bila tempoh cuti 2 bulan. Gaji akan naik selepas bersalin. Ada ker polisi macam ini kat company lain???

Kalau la kata saya bersalin bulan 12, bukan yer setahun tak ada kenaikan gaji???


Bila di tanyakan pendapat ini kepada yang lain.. ada yang setuju. Suruh saya berada di tempat bos pula , mesti kita tak nak   rugikan.  Duit bayar kepada pekerja yang cuti 2 bulan, macam sia-sia sahaja.

Jika berada di tempat saya:
- Saya dah la sekarang ni kena naik kenderaan awam, tak naik kereta company, ulang-alik tiap-tiap minggu.
- Kekadang tu , saya cover gak bos dari pihak *****. Kalau tak, bos saya ni dh lama kena denda !!!
- Saya selalu kena stayback sampai petang ( xder pula nak complain)...skrg saya nak complain...
- Kekadang menjadi S/U tak rasmi bos!!! (tak minta pun gaji lebih)

Kalau bos saya pikir untuk tahun 2012 .... baik bos saya pikir 2011 punya kerja saya. Saya bukan nak ungkit balik. Tapi geram jer dengar majikan berkata begitu. Kalau ikiut kan hati saya, surat letak jawatan saya dh hantar akhir bulan ni. Biar bos saya cari sendiri pekerja untuk jadi RPO. Hantar la ke PJ untuk training dgn kos RM 5k balik. 

Terasa diri ini di tipu majikan. Geram...
Sila la ambil hati pekerja anda. 

Moral: Kekadang tu kita kena bersyukur apa yang ada. Biar la orang nak buat kita apa-apa sahaja, semoga di akhirat kita boleh tuntut kembali hak kita. Allah sentiasa bersama orang-orang bersabar... amin.


























Wednesday, December 14, 2011

JIRAN oh JiRan

Assalammualaikum &  salam sejahtera,

 Maaf..lama dh tak update. Agak sibuk sekarang ini.
Cari itu..cari ini.. tup-tup dah berbulan bersarang blog ini..

Ini nak cerita rumah saya sewa pula...  Bukan nak komen lebih-lebih... tapi rasa saya ada hak nak komen rumah yg di sewa memandangkan harga sewa yg mahal berbanding saiz rumah yer..

1) Persekitaran yang bagus... kejiranan pun bagus...

2) Keadaan rumah yang tidak memuaskan. Hari pertama masuk rumah tu, banjir lantai untuk masuk ke rumah.. rupa yer ada kebocoran dari toilet atas... mula-mula rasa geli jugak, ingt air kotor, lepas siasat betul-betul dgn en suami, rupa yer air paip dr luar yg bocor.. sampai saat yg saya menulis ni... masih lagi tidak diperbaiki... Sangat menyusahkan.. akan merosakan perabot rumah saya dan menyebabkan rumah saya lembab sentiasa. Waku ini juga la en kulat suka duk kat perabot kayu-kayu di rumah..penat tiap-tiap minggu mengelapkan yer... sgt tak bagus!! tuan rumah pula mengharapkan kotraktor yer yang buat.

3) Jiran memang bagus.. tapi saya pelik, jiran sebelah rumah ni. Sebelah jer.. tak mesra langsung. Byk juga buat saya sakit hati. Pertama sekali tentang kebersihan... Ya Allah bersabar la saya sgt-sgt. sampah bersepah-sepah. Saya rasa saya belum ada anak lagi, tapi boleh ckp tiap-tiap minggu mesti ada pampers di depan pintu gate rumah. Ada sekali saya membebel tentang ni. Baru la tak nampak pampers dah tak bersidai depan rumah saya. Satu lagi..suka suki jer nak buang sampah dlm tong sampah saya... bila saya nak buang sampah..kan dh penuh..... Selamber gila la jiran ni. Ada satu hari tu, saya nak buang sampah, tiba-tiba anak jiran saya ni pun buang la sampah.. bole tunggu saya buang dulu, lepas tu nak buang sampah dlm tong saya..lepas tu senyum-senyum.... sabar jer la. Yang ke-2 tentang parking. Saya pun tak tahu la, dia ni kaya sangat kot, or isi rumah dia ramai. Kereta ada 5 biji. Bukan yer kete jenama malaysia yer seperti saya, CRV,BM, Civic and so on la. Parking luar rumah tu asyik berebut jer. Bukan jer depan rumah saya, semua yang jiran lain pun sama. Nak letak kat depan rumah tak cukup, terpaksa la pinjam parking jiran pula. Ada sekali tu, saya baru balik dari kerja dan balik tu singgah beli barangan dapur. Balik-balik rumah dgn hujan lebat yer, dengan payung tertinggal, dan saya nak parking depan rumah dah ada kereta jiran sebelah ni. Yang parking lain pun dia ambik. Saya terpaksa parking kereta di taman permainan yg agak jauh dari rumah. Angkat barang-barang semua berjalan dalam hujan. Saya geram sangat, buat bising depan pintu pagar depan rumah supaya jiran sebelah saya tu dengar!! paus hati sikit. Dah tak tahan. Sangat teruk kalau mcm ni. Saya ingat saya jer ada problm dgn jiran ni.rupa yer satu taman ada problm dgn dia, sebab suka ambik parking rumah lain.Patut la.

4) Perumahan rumah saya ni agak lama sikit. So masalah serangga dan cik CT ni memang kronik. Mula-mula masuk rumah tu, saya dah sembur sheltox untuk menghalau serangga dan lipas selama 6 bulan. Alhamdulilah , lipas memang tak der, kalau saya jumpa tentu dh mati.hehehe. Masalah yer skrg, cik CT pula suka masuk.Walaupun saya dh sumbat kain-kain di bawah pintu, bole juga dia masuk. Kesian stor saya, mesti ada cik CT dah. 1 hari, en suami menjumpai cik CT dah mati kat luar rumah. Oh.... bau yer, jgn ckp la...busuk giler... Siasat punya siasat, rupa yer kucing yang bawa ke rumah kami.. sangat sedih. Oleh itu, en suami kata, kami perlu ada kucing supaya tikus tak berani ada di rumah... bole ker pakai idea ini??? Memang kami sedang skodeng miau yg comel-comel untuk di jadikan ahli keluarga kami..hehehee

5) Bising...... Jgn ckp la. Tiap-tiap petang ada sahaja la nak test power speker kat rumah. Dum Dam..dum dam.. tu belum lagi yang kereta. Rumah saya pun bising jugak.. tapi magrib tak payah la pasang lagu kot. Tu belum pagi-pagi lagi. Ada pula yang menyumbangkan lagu-lagu yg agak "merdu"..

Hmmm... nak marah kepada org yer, kita ni hidup berjiran. Tapi perlulah menghormati orang lain. So, saya dan en suami sedang skodeng cari-cari rumah terus beli, tak payah sewa lagi. cari persekitaran yang baik, jiran yg bagus, kejiranan yang bersih dan yang penting, untuk pembesaran kanak-kanak. chewa.. dan sebut pasal anak. Tu sebabnyer... pelaburan masa hadapan untuk pembesaran kanak-kanak.


Sekian sahaja... jumpa lagi























Tuesday, September 6, 2011

Jemputan kepada semua rakan-rakan

Assalammualaikum & salam sejahtera..


Dengan sekalian kali yer... saya berjaya membuat satu 'stop motion movie' dgn menggunakan camera yg di beri oleh En Tunang saya.

Sebulan memikirkan tema, dan jalan cerita. Seminggu siapkan jalan cerita... 3 hari cr gambar-gambar kat google pic... sehari memotong gambar-gambar. 2 hari ambik gambar... 1st sekali...tak cantik... bahan sikit... yg kedua.. intro panjang sgt... sampai separuh jalan cerita...

Ok, dengan ini saya menjemput rakan-rakan sekalian untuk memeriahkan majlis kami


Tarikh : 09/10/2011
Tempat : Klang Selangor
Masa: 11.00 pagi - 5.00 ptg


Enjoy this video :


video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...