Pages

Sunday, December 28, 2008

Thursday, December 25, 2008

a long journey

Ok ..for the 1st, nak bg tau...saya baru balik dr holiday..
pagi tadi baru sampai KL lebih kurang 5.30 pagi menaiki keretapi...
Perjalanan yg jauh ...hampir 12 jam di dlm train..

Tapi hari ni tak nak cerita tentang holiday...just nak tunjuk 2 gambar yg berbeza sepanjang percutian ini....


-before edit-


-after edit-

saya baru belajar cam ner nak edit gambar... so sepanjang bercuti ni banyak jugak ambik gambar sajer-sajer.....

Tuesday, December 9, 2008

My work ... KeRja Saya

Sorry..lama tak update blog,
Bz??? not really la.. malas jer nak update..hehehe

Ok..for today I want to story about my work.. apa yer kerje sebenaryer saya ni??? Saya keje di salah sebuah medical centr kat PJ.. Sudah hampir setahun saya keje di situ... Kekadang seronok coz byk belajar... kekadang boring tahap cipan... coz tak ramai customer.. Bulan 8-10 hari tu memang boring...customer sikit sangat... Now, bz kembali.. penat jugak..sampai nak p toilet pun tak sempat apa lagi nak p makan lunch...

apa jer saya buat???oooo... saya kat sini buat keje sebagai juru x-ray.. apa yg saya buat adlah memastikan gambar yg di hasilkan oleh mesin sinar-x menepati apa yg dikehendaki oleh Dr Radiologi... 1st time saya kat situ saya belajar mesin sinar-x am atau pun mesin x-ray biasa... ni saya belajar mcm mana nak dpt kan chest x-ray... time belajar dulu belajar pasal mesin jer..tp keje kena tau cam ner nak dpt kan image yg terbaik..bukan setakat mesin jer.. tp kepakaran berkomunikasi dgn patient, teknik kendalikan.. dan mesti tau anatomi manusia..subjek ni sikit jer saya belajar time kat U.. itu pun subjek mcm umum iaitu human anatomy and fisiology...

-ni la mesin sinar-x-


Lepas dh mahir sikit buat x-ray, saya di ajar buat mammogram... ngeri jugak 1st time belajar..uhss..takut saya di buat yer..jeritan jer selalu di dgr..hahaha.. nak tau lagi pasal mamogram... boleh lah link kat sini

-ni mesin mammogram-

Ok lah..byk jugak la saya belajar.. ader jugak mesin untuk melihat kita ni osteoporosis... mesin ni di panggil dexa scan atau pun BMD (Bone Mineral Density) mesin ni leh kira berapa mineral density dlm tulang kita... Selain tu ader stress test..untuk lihat tahap kesihatan jantung kita, ader ultra sound, and the last adalah the bigger mesin iaitu CT scan... Ct scan kat sini adalah jenis LightSpeed VCT series.. more information, can click here..

mesin CT ni saya baru belajar dlm beberapa bulan... saya boleh buat sikit jer..tak reti buat banyak2 kes..kes2 tertentu jer saya buat..hehehe..yg lain dlm proses pembelajaran.. ialah..saya ni baru jer keje...

Selain tu.. kitaorg pun kat sini kena belajar banyak benda.. setiap hari khamis saya punya company ader assembly .. setiap org mesti kena bg talk.. tajuknye akan di tentukan oleh Dr yg mengendalikan... saya dh 2 kali kena present.. topik 1st about Procedur X-Ray chest... and 2nd : Protection for women pregnant..

Ni salah satu video drpd talk yg kami buat... ni persediaan customer utuk BMD.. topik ni kawan saya yg buat..tp time pembikinan video ni saya terlibat..hehehe..


video



Okla.. setakat situ jer... jumpa lain kali yer... SELAMAT HARI RAYA AIDI ADHA!!!!
Berkorban apa sajer...hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...